Vervoersbedrijf personenvervoer Zuid-Limburg failliet

Het Limburgse vervoersbedrijf Personenvervoer Zuid-Limburg heeft faillissement aangevraagd. Dat bevestigt directeur Jos Renierkes donderdag na berichtgeving op de lokale nieuwssite WijLimburg. ‘Morgen doet de rechter uitspraak‘, aldus Renierkes.

Lees meer op https://fd.nl/ondernemen/1239977/personenvervoer-zuid-limburg-vraagt-faillissement-aan

Bedrijfsomvang volgens faillissementsverslag
Werknemers (ten tijde van faillissement): 176
Omzet (voorlaatste boekjaar): 7.172.000,00 EUR

Activiteiten onderneming volgens faillissementsverslag

PZL, Claessens Personenvervoer en Claessens Groepsvervoer (“PZL c.s.”) waren gespecialiseerd in groepsvervoer en personenvervoer.
De activiteiten bestonden voor circa de helft uit het Omnibuzz-vervoer (WMO) in de Westelijke Mijnstreek. Voorheen was dit Regiotaxi. Munckhof was de rechtstreeks opdrachtnemer van Omnibuzz. PZL en Claessens Personenvervoer verzorgden het vervoer in onderopdracht van Munckhof. Een andere grote bron van opbrengsten was schoolvervoer, kinderopvang, dagbesteding, et cetera. Belangrijkste opdrachtgevers van PZL c.s.: Munckhof, Connexxion, Transvision, CZ, VGZ.

Oorzaak faillissement volgens faillissementsverslag

Directe oorzaak: de drie faillissementen zijn uitgesproken na eigen aangifte daarvan.

Indirecte oorzaak:
In november 2016 is PZL met Munckhof overeengekomen dat PZL vanaf
medio december 2016 het Omnibuzz-vervoer zou uitvoeren voor Munckhof, in onderopdracht. Munckhof was hoofdopdrachtnemer van GR Ombinuzz.

Uit diverse berekeningen is inmiddels gebleken dat de met Munckhof overeengekomen tarieven te laag waren: de kosten van het Omnibuzzvervoer konden hiermee niet worden gedekt.

Het bestuur heeft herhaaldelijk onderhandeld met Munckhof over een tariefsverhoging. Er was uiteindelijk wel overeenstemming maar het was in feite al te laat (eind 2017) en de verhoging kwam niet met terugwerkende kracht. Het verlies ad bijna EUR 100K per maand kon op deze manier niet worden gecompenseerd.

PZL had naast Munckhof nog andere opdrachtgevers. Voorts heeft PZL in april 2017 Claessens Personenvervoer BV overgenomen met het oog op synergie-effecten: meer combinatieritten. Echter, de omzet van alle andere opdrachtgevers was onvoldoende om de verliezen te kunnen dekken.
De oorzaken zullen in de komende periode nader worden onderzocht.